“Leave the sign! este un proiect local care a fost derulat de asociația noastră în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Liceul de Arte “Constantin Brailoiu”, proiectul a implicat 10 copii cu nevoi speciale, împreună cu 8 voluntari de la liceu in activități și jocuri și a fost proiectat și coordonat de 2 stagiari din Italia, Roberta și Manuela. Acestea au petrecut două luni in cadrul asociației noastre printr-un stagiu finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului “Leonardo da Vinci”, una dintre activitatile la care au participat cele doua, fiind acest proiect local.
Proiectul a promovat prin utilizarea de metode de educație non-formală, incluziunea socială și prevenirea marginalizarii tinerilor cu nevoi speciale.
Pe parcursul a 3 saptamani, s-au derulat urmatoarele activitati:
1 – Cunoașterea reciproca: in aceste activitati, copiii au întâlnit voluntarii și coordonatorii proiectului. Prin jocuri de spargere a ghetii si alte activitati distractive au devenit mai confortabili si s-au obisnuit cu prezenta celorlalti, s-au creat premisele unor relatii d ecooperare si prietenie.
2 – Mixing our colors: în această activitate participantii au invatat prin metode distractive să recunoască culori si sa amestece culorile pentru a obține alte culori. Participanții au avut ocazia sa interactioneze direct și o experiență tactilă a culorilor.
3 – In toate sensurile: datorita unei cutii-surpriză, participanții au descoperit mai multe obiecte și materiale cu care a făcut o pictură frumoasă.Tinerii au experimentat tehnici artistice noi, au dat frau liber fanteziilor si imaginatiei lor.
4 – Workshop de muzică și dans: această activitate a fost dedicata utilizarii muzicii si dansului ca instrumente de exprimare. Atelierul de lucru a fost dezvoltat folosind sesiuni scurte de muzică și dans pentru a îmbunătăți auto-exprimarea și dezvăluirea emotiilor de catre participanti.
5 – Pregătirea și derularea spectacolului final: participantii au realizat un desen prin miscari coreografice, exersandu-si memoria si abilitatile artistice.
6- Leave the sign!: spectacolul a avut loc la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă pentru un public de colegi și profesori. Entuziasmul și prietenia dintre copiii noștri a câștigat imediat atentia publicului. Copiii care au prezentat spectacolul, au dansat și au pictat împreună cu voluntarii, au fost protagoniștii și autorii reali ai acestei performanțe.
Datorită acestui proiect, am obținut următoarele rezultate:
- implicarea tinerilor cu dizabilități în activități bazate pe metode de educație non-formală.
- înțelegerea conceptului de “incluziune socială” și oferirea de exemple de bune practici
- dezvoltarea de instrumente pentru prevenirea excluziunii sociale
- cultivarea competențelor artistice ale tinerilor
- cultivarea atitudinilor non-discriminatorii
MANUELA
Nu am mai fost atât de aproape de copiii cu nevoi speciale în viața mea, cu excepția unui văr ( în prezent decedat ), care a avut sindromul Down și de care încă îmi amintesc ca fiind una dintre persoanele cele mai minunate care vorbea pentru sine. Lucrul cu acesti copii a fost special, asa cum sunt si ei. Iar daca au anumite “lipsuri mentale”, le compenseaza prin umanitatea lor și bunătate reală și pentru multi dintre ei, prin mult mai multa inteligenta decat m-am așteptat să aibă. Mai mult decat faptul ca am învățat multe de la acești copii, ei mi-au reamintit cum este sa fii spontan, fara sa te gandesti la lucruri inutile, cum sa nu faci ceva ce nu simti cu adevarat. Ceea ce am realizat lucrand cu ei este că există într-adevăr o linie fină între a fi “normal ” și a fi “special” . Și în opinia mea, acesti copii nu sunt diferiti, daca sunt înțelesi și respectati în mod corect, pot fi parte a societății ca oricine altcineva!
ROBERTA
Când am început acest stagiu la CECIS, finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului “Leonardo da Vinci” nu am avut nicio idee că acest lucru va fi o experiență atât de interesanta. Lucrul cu copiii cu nevoi speciale iti creaza un vârtej de sentimente. Văzând că neîncrederea în sine și timiditatea lor devin curiozitate și apoi participare activă, este un lucru uimitor. Și văzând fericirea din ochii lor după ce au desfășurat activități împreună, este ceva atat de sensibil.