În perioada 1.07.2018 – 31.08.2018, CECIS a derulat activitatea Şcoala de Vară. Scopul proiectului a fost acela de a spori succesul viitorilor absolvenți de şcoală generală/liceu în tranziția la niveluri superioare de educație sau la locul de muncă prin intermediul unui program educativ de informare și consiliere profesională. Obiectivele specifice s-au referit la:

  • dezvoltarea personală a 15 tineri de 14-20 de ani în vederea conștientizării propriilor aptitudini, valori, aspirații și interese
  • dezvoltarea abilităților şi competenţelor unui număr de 15 tineri de 14-20 ani în realizarea unor planuri de carieră realiste, în acord cu propriile interese, aptitudini, dar și cu cerințele pieței muncii
  • dezvoltarea cunoștințelor tinerilor în căutarea eficientă a unui loc de muncă (instrumente de căutare, internet, presă, site-uri specializate, etc) și luarea deciziilor în ceea ce privește cariera educațională
  • dezvoltarea abilitatilor tinerilor  de marketing personal (realizarea CV Europass, scrisoare de intenție, interviul de angajare/studii)

 

Școala de Vară s-a axat pe următoarele teme:

Aptitudini și competențe personale – prin activități precum identificarea profilului și exerciții de dezvoltare personală tinerii au avut posibilitatea de a-și descoperi calitățile și de a-și identifica profilul educațional și profesional. Exercițiile de dezvoltare personală au avut rolul de a arăta stima de sine, conștiința de sine și creativitatea participanților. Ei au avut de evidențiat situații cărora trebuie sa le facă față zilnic în căutarea unui loc de muncă.

Dezvoltare profesională – această sesiune i-a ajutat pe tineri să-și construiască propriul plan de carieră urmărind un model prezentat de formatori. După această activitate ei au învățat cum se caută un loc de muncă în mod eficient, de ce ai nevoie pentru a obține un loc de muncă, metode și tehnici de căutare a unui loc de muncă, criterii de alegere a unui loc de muncă, cum se creează un CV.

Conectare cu lumea afacerilor – prin intermediul unei sesiuni SKYPE cu un tânăr întreprinzător ce le-a prezentat tinerilor parcursul sau educațional și profesional, temerile și dificultățile identificate, profilul afacerii, tinerii au pus întrebări; unei  vizite de studiu la o afacere locală în domeniul agroturismului la Tismana – Parcul de Agrement Plaiul Castanilor – reprezentantul afacerii le-a prezentat tinerilor parcursul său în deschiderea afacerii, cum a identificat oportunitatea și ce dificultăți a întâmpinat, iar tinerii au avut oportunitatea de a pune întrebări.