Seminarul adresat părinților “Stilurile parentale și impactul lor în dezvoltarea copilului”, face parte din seria “Ce înseamnă să fii părinte?”.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană Christian Tell, Sala de Lectură. Seminarul a fost sustinut de un psiholog iar participanții au fost părinți din orașul Tg Jiu.
Subiectele abordate în cadrul seminarului au fost:
- stilul parental ce mă caracterizează (cum sunt eu? – ferm şi non blând, blând şi non-ferm, non-ferm şi non-blând, blând şi ferm)
- ce impact are stilul parental adoptat asupra dezvoltării copilului
Seminarul a debutat cu o prezentare a psihologului despre stilurile parentale explicând pentru fiecare stil în parte aspectele pozitive și negative.
Psihologul a descris 4 tipuri de stiluri parentale în care se pot încadra părinții și efectele acestora asupra personalității copilului :
- Stilul ferm și non – bland. Părintele stabilește reguli rigide, nu permite copilului sa îi chestioneze autoritatea și educația se centrează doar pe greșelile copilului. Atunci personalitatea copilului este atacată, copilul se devalorizează, se simte inferior și exprimă stări de anxietate, nesiguranță și vinovăție.
- Stilul bland si non – ferm. Parintele este foarte afectuos cu copilul, nu il solicita, impune foarte putine limite, manifesta un sentiment de vinovatie fata de copil. Datorita acestui comportament din partea parintilor copii devin aiuriti, lipsiti de putere, infantili emotional si dependenti, evita responsabilitatile si au toleranta scazuta la frustrare.
- Stilul non – bland si non – ferm. Parintele critica mereu comportamentele gresite ale copilului, lipsesc laudele pentru comportamentele bune. Efectele asupra personalitatii copilului sunt de frustrare pentru ca nu reusesc sa-si multumeasca partintii. Acesti copii vor dezvolta furie si comportamente cronice de incalcare a regulilor, legilor morale si scrise, vor testa limitele parintilor pentru a-i face pe acestia sa le arate ca le pasa.
- Stilul bland si ferm. Parintii impreuna cu copiii stabilesc care sunt comportamentele adecvate. Parintii stabilesc limite si consecinte clare pentru nerespectarea lor, pedepse relationate cu invatarea regulilor si nu blameaza. Ca raspuns la acest stil parental, copiii experimenteaza o stare socio – emotionala buna si au reusite pe masura potentialului lor.
La finalul prezentarii, cei prezenti au completat un chestionar pentru a afla carui stil parental apartin. A urmat apoi o sesiune de intrebari si raspunsuri, in timpul careia parintii, au adresat psihologului diferite intrebari de interes personal.