Proiectul Youthpreneurs – Learning by doing, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus +, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice în domeniul tineretului, s-a derulat în perioada 01.03.2017 – 31.05.2019 în parteneriat internațional cu organizații din 4 tari europene: Centrul Pentru Educație și Consultanță Instrumente Structurale – România, Soluciones Tecno-Profesionales Consulting – Spania, AEVA – Associação para a Educação e Valorização da Região de Aveiro – Portugalia, KBM Consultants Ltd – Marea Britanie.
Youthpreneurs – Learning by doing a avut ca scop formarea unui număr de 36 de tineri din țările partenere în domeniul antreprenoriatului prin dezvoltarea și furnizarea de traininguri și activități practic-aplicative în planificarea și conducerea unei afaceri. Proiectul nostru a urmat două direcții principale: în primul rând, transmiterea de cunoștințe în domeniul antreprenoriatului și în al doilea rând oferirea unor experiențe de învățare de tip learning by doing, prin crearea unor planuri de afacere și implementarea lor la nivel local, atât în echipe naționale cât și internaționale.
Prima activitate de învățare din cadrul proiectului s-a derulat în perioada 24-28 Iulie 2017, în Zaragoza, găzduită de partenerul CECIS, STP Consulting și a vizat schimbul de experiență în ceea ce privește antreprenoriatul între tineri și acțiuni specifice în țările partenere.
În perioada 20-26 februarie 2018, CECIS a găzduit cea de-a doua activitate de învățare din cadrul proiectului Youthpreneurs-Learning by doing, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Parteneriate Strategice în domeniul tineretului.
35 de tineri din Romania, Spania, Portugalia și UK au participat la un curs de formare în domeniul antreprenoriatului ce a avut ca scop dezvoltarea cunoștințelor, competențelor și abilităților în domeniul antreprenoriatului.
Cursul de formare a fost elaborat în contextul unei curicule în domeniul antreprenoriatului realizate de către partenerii din cadrului proiectului. Activitățile au fost împărțite pe module de învățare, după cum urmează:
- Modulul 1 Conceptul de antreprenoriat
- Modulul 2 Managementul afacerii
- Modulul 3 Tehnici de negociere în domeniul antreprenoriatului
- Modulul 4 Marketingul afacerilor
- Modulul 5 Prognoze financiare
- Modulul 6 Managementul proiectului. Lucru în echipa
În perioada 2-6 iulie 2018, tinerii din cadrul proiectului Youthpreneurs Learning by doing au participat la cea de-a treia activitate de învățare organizată de partenerul CECIS, KBM Consultants in Londra.
Activitatea Start your own business a vizat dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și competențelor participanților în concepte, metode și tehnici specifice pentru planificarea unei afaceri.
Pe parcursul celor 5 zile tinerii din cele 4 țări partenere au participat la ateliere de lucru in echipa pentru crearea unor planuri de afaceri ce vor fi implementate la nivel local în țările partenere.
Tinerii din cadrul proiectului Youthpreneurs-Learning by doing au participat în perioada 10-14 Decembrie la cea de-a patra activitate de învățare găzduită de partenerul CECIS, AEVA în Aveiro, Portugalia.
Activitatea a avut ca scop împărtășirea experiențelor asupra activităților locale și sprijinirea tinerilor în elaborarea planurilor de sustenabilitate pentru afacerile create și implementate în cadrul proiectului. Tinerii au participat la activități de lucru cu experți în domeniul antreprenoriatului de la care au primit sfaturi practice și informații punctuale pe fiecare plan de afacere implementat. De asemenea, au fost ghidați să creeze planuri de sustenabilitate pentru afacerile lor.
Planurile de afaceri create de tineri au fost diverse. Spre exemplu:
Afaceri nationale
-
- Portugalia: tinerii din Portugalia și-au propus să construiască un dispozitiv pentru colectarea plantei denumita Brânca sau iarbă sărată, o planta din ce în ce mai folosită în gastronomie, ca înlocuitor pentru sare.
- UK: propunerea participanților din UK s-a numit Fitness Wear, o afacere online de comercializare a hainelor sport, pe un segment de piață care câștigă tot mai mult teren în acest domeniu, denumit și Active Wear.
- Spania: tinerii participanți din Spania au venit cu o propunere foarte interesantă, adresata iubitorilor de animale în special. WiPet a fost gândită ca o afacere cu 2 ramuri de desfacere: una care se adresează confortului animalelor de companie, prin vânzarea unor saltele pentru câini, și una care se adresează siguranței acestora folosind un sistem de localizare GPS.
- Romania: Fun Tutoring a fost ideea tinerilor participanți din România, o afacere care și-a propus asistența și îndrumarea elevilor de 13-18 ani în diverse materii prin învățare informală.
Afaceri internaționale – în echipele internaționale au fost gândite 4 idei de afaceri și a fost dezvoltat câte un plan pentru fiecare în parte:
- Edelweiss Resort și-a propus să atingă standardele cele mai înalte de calitate și să furnizeze cele mai bune servicii pentru activitățile în aer liber, cazare, divertisment, mâncare și băuturi. Pe lângă eficiență, resortul și-a propus să fie cat mai prietenos cu mediul înconjurător și întreaga experiența să reprezinte o amintire de neuitat pentru fiecare oaspete.
- PERS Tourism a plecat de la ideea unui excursii de 2 ore, pe jos, pentru a le arata oamenilor cele mai frumoase locuri din țară sau din orașe la un preț acceptabil.
- Foxvertisment a fost o propunere îndrăzneața și cu totul specială prin monetizarea reclamelor bazate pe vânzarea de pixeli.
- Alpha Body s-a vrut un program personal de training, disponibil online. Bazat pe caracteristicile fizice ale fiecăruia, acest program ar oferi informații prețioase și personalizate legate de nutriție, pregătire fizică și suplimente alimentare.
Partenerii din cadrul proiectului și-au folosit experiența și au creat 2 produse intelectuale: Curicula unui curs de formare ce oferă metode non-formale și interactive de învățare în domeniul educației antreprenoriale și Ghidul Cum să începi o afacere, ce vine cu o dublă utilizare, mai întâi este un instrument util de învățare pentru tineri, ghidându-i printr-un proces pas cu pas de la ideea de afaceri la implementare și, în al doilea rând, poate fi utilizat împreună cu programele de formare în domeniul antreprenoriatului de către organizațiile interesate care doresc să-și proiecteze/ îmbunătățească propria programa orientată spre antreprenoriat.
Ambele produse pot fi accesate gratuit pe site-ul proiectului: http://youthpreneurs.epa.edu.pt/