Proiectul “EuroCitizenShip” desfășurat la Târgu-Jiu, în perioada 1-10 August 2010, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acțiune, sub-acțiunea 1.1 – Schimburi de tineri cu participarea a șase state europene diferite: Portugalia, Italia, Romania, Ungaria, Polonia, Turcia. Patru generații diferite: copiii, tineri, adulți, bătrâni au răspuns la întrebări cu privire la identitatea lor europeană, apartenența la spațiul european, existența unei culturi europene comune și definiția unui cetățean european activ.

Proiectul a constat în principal în acțiuni de intervievare și realizarea unei expoziții cu diverse materiale pentru reproducerea în mod artistic a interpretărilor asupra temei obținute în urma interviurilor stradale.

În cadrul proiectului a fost organizată și o Bibliotecă Vie (Living Library) prin care tinerii au avut posibilitatea să intre în contact cu alți tineri interesați să afle mai multe despre profilul cultural al țării lor.

De asemenea, s-a realizat amplasarea unui punct de informare care să ofere informații valoroase despre tema în discuție, participanții având ocazia să răsfoiască ziare europene sau să citească ultimele știri apărute în diferite părți ale Europei. Concursul de fotografie pentru însușirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului ce a fost organizat pe parcursul proiectului, a invocat tot tema cetățeniei europene, însușirea statutului cetățeniei europene active și dezvoltarea unor acțiuni participative în vederea confruntării cu problemele globale.

Pe parcursul tuturor activităților propuse, tinerii au dorit să arate că tarile europene unite nu înseamnă că sunt identice, ci doar mai bogate, să determine țările proaspăt integrate în UE și cele în curs de aderare să se simtă membri ai acestei mari familii, să măsoare modul în care cetățenii cunosc beneficiile cetățeniei europene și modul cum se raportează ei la ea.

Tinerii participanți la acest proiect au fost interesați sa contribuie la politicile europene de tineret şi să ofere informații valabile obținute prin contacte directe.