MIND the GAP s-a desfășurat  în perioada 01.04.2021 – 31.07.2022. 

Obiectivul principal al proiectului a fost de a sprijini tinerii defavorizați și tranziția categoriei NEET la căi de carieră, fie prin studii ulterioare, fie prin oportunități de învățare bazate pe muncă.

Implementarea proiectului a avut loc în contextul nivelului ridicat de șomaj și lipsa de motivație și interes a tinerilor de a participa în activități educaționale cu scopul de a-și dezvolta competențele necesare ocupării unui loc de muncă.

🌍 Parteneriatul internațional a fost format din: 

                                                 International EduCenter – România 🇷🇴                                               

Eunoia – Macedonia de Nord 🇲🇰

Oriel – Italia 🇮🇹

KBM – Regatul Unit 🇬🇧

În cadrul proiectului au avut loc 3 întâlniri transnaționale de management și 2 activități de învățare. 📈

Prima Întâlnire Transnațională 

Prima întâlnire de management din cadrul proiectului a fost coordonată de International EduCenter și s-a desfășurat în mediul online.

Obiectivele întâlnirii au fost:

✅ Cunoașterea reciprocă a partenerilor

✅ Stabilirea modalității de lucru

✅ Planificarea activităților proiectului din următorul an

✅ Stabilirea strategiilor de management 

Întâlnirea a început cu întâmpinarea partenerilor de către coordonator și a fost urmată de prezentări ale organizațiilor partenere și ale participanților la întâlnire, ceea ce a permis o mai bună cunoaștere a profilurilor partenerilor implicați și explorarea  implicării partenerilor în proiect.

Principalele aspecte ale proiectului, cum ar fi comunicarea la nivel de parteneriat, strategiile de promovare și mobilitățile ce aveau să urmeze au fost discutate.

Întâlnirea  a marcat începutul unei frumoase și bune colaborări, în vederea obținerii rezultatelor propuse în cadrul proiectului.

Seminar Internațional

Seminarul internațional s-a desfășurat în perioada 2-5 septembrie 2021 în mediul online și a fost găzduit de KBM.

📍Activitatea a avut ca scop discutarea/identificarea de practici și strategii pentru facilitarea tranziției de la școală pe piața muncii, pentru tineri, fie prin educație continuă, fie prin oportunități de învățare bazate pe muncă.

Lucrătorii de tineret au luat parte la vizite de studiu virtuale la 4 afaceri locale: Practical Qualification, KBM TR, Platinum Professional Training, unde au avut șansa de a discuta strategii eficiente în obținerea unui loc de muncă pentru tineri. 

Cea de-a doua Întâlnire de Management

Cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului a fost găzduită de Eunoia, în Macedonia de Nord.

Obiectivele întâlnirii:

✅ Prezentarea rezultatelor seminarului internațional. 

✅ Evaluarea parteneriatului 

✅ Evaluarea rezultatelor obținute până în prezent în cadrul proiectului. 

✅ Planificarea următoarelor mobilități

✅ Discutarea și planificarea activităților locale.

Schimbul Internațional de Tineri

Schimbul de tineri din cadrul proiectului a avut loc în perioada 11-15 aprilie 2022 și a implicat 45 de tineri din țările partenere.

📍 Activitatea a avut ca scop oferirea de oportunități de explorare profesională, dezvoltare personală și reflecție în rândul participanților.

Dupa ce s-au familiarizat unii cu ceilalti, au luat parte la un workshop de auto-cunoastere, cu ocazia caruia au avut ocazia sa vada diferentele dintre imaginea de sine si cum sunt perceputi de cei din jur.
Emotionati, incantati de mediul intercultural in care se aflau, tinerii au avut ocazia de a vorbi liber, de a propune jocuri, de a invata cuvinte in alta limba si de a-si imbunatati comunicarea in limba engleza.
În timul celor 5 zile de activitate, tinerii au avut ocazia să înțeleagă și să dezbată împreună conceptul de analiza SWOT, au lucrat la crearea propriei analize, au luat parte la interviuri fictive de angajare în care au avut ocazia de a fi, pe rând, intervievat și intervievator, au vizitat Agentia Judeteana de Ocupare a Fortelor de Munca, Gorj, unde au aflat despre cum sunt sustinuti tinerii si somerii care sunt in cautarea unui loc de munca de catre acestia și li s-a povestit despre cursurile gratuite pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca, organizate in cadrul institutiei, despre ajutorul financiar care le este oferit somerilor, tinerilor absolventi si angajatorului si, de asemenea, despre programul international EURES. 🌏
Au avut, totodată șansa de a cunoaște cultura românească prin vizitarea Manastirei Lainici și a Muzeului Arhitecturii Populare a Gorjului 🇷🇴 , însă și de a-și împărtăși propria cultură în cadrul serii interculturale. 🌏 

Activitățile locale

În urma schimbului internațional de tineri, găzduit de International EduCenter în Târgu-Jiu, România, participanții au luat parte la activitățile locale, care au fost împărțite după cum urmează:
  • International EduCenter (Romania) – Activități de voluntariat
  • Eunoia (Macedonia de Nord) – Training
  • KBM (Regatul Unit) – Oportunități de muncă
  • Oriel (Italia) – Training.

Puteți citi mai multe despre desfășurarea activităților locale accesând: https://www.internationaleducenter.org/mind-the-gap-activitati-locale/ 

Cea de-a treia Întâlnire de Management

Ultima întâlnire din cadrul proiectului Mind the Gap a fost găzuită de Oriel în Verona, Italia. 🇮🇹

Obiectivele întâlnirii:

✅ Evaluarea finală a proiectului 

✅ Revizuirea planurilor de diseminare și sustenabilitate

✅ Discutarea rezultatelor schimbului de tineri

✅ Stabilirea strategiei de raportare finală. 

🇪🇺  Mind the Gap a fost un proiect internațional, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice în domeniul Tineretului.  🇪🇺