OPEN TO CHANGE s-a desfășurat  în perioada 01.03.2020 – 30.06.2022. 

Obiectivul principal al proiectului a fost creșterea participării tinerilor în rândul comunităților defavorizate din ţările partenere.

Obiectivele specifice:

     ▶️ Dezvoltarea participării și angajamentului social în rândul a 16 lucrători de tineret din țările partenere care au revizuit programele organizațiilor de participare a tinerilor, proiectat și implementat activități educaționale, schimburi de bune practici, concepte și activități, rezultând programe educaționale mai eficiente în domeniul participării tinerilor.

       ▶️ Dezvoltarea cunoștințelor și competențelor în rândul a 47 de tineri defavorizați din țările partenere care au creat și implementat 12 proiecte de promovare conduse de tineri în vedera participării și implicării comunității.

🌍 Parteneriatul internațional a fost format din: 

                                                 International EduCenter – România 🇷🇴                                               

Asociacija Tavo Europa – Lituania 🇱🇹

Oriel – Italia 🇮🇹

Nevsehir Il Milli Egitim Mudurlugu – Turcia 🇹🇷

În cadrul proiectului au avut loc 3 întâlniri transnaționale de management și 2 activități de învățare. 📈

Prima Întâlnire Transnațională 

Prima întâlnire de management din cadrul proiectului a fost coordonată de International EduCenter și s-a desfășurat în mediul online.

Obiectivele întâlnirii au fost:

✅ Cunoașterea reciprocă a partenerilor

✅ Stabilirea modalității de lucru

✅ Planificarea activităților proiectului din următorul an

✅ Stabilirea strategiilor de management 

✅  Stabilirea sarcinilor și a conținutului studiului.

Întâlnirea a început cu întâmpinarea partenerilor de către coordonator și a fost urmată de prezentări ale organizațiilor partenere și ale participanților la întâlnire, ceea ce a permis o mai bună cunoaștere a profilurilor partenerilor implicați și explorarea  implicării partenerilor în proiect.

Principalele aspecte ale proiectului, cum ar fi comunicarea la nivel de parteneriat, strategiile de promovare și mobilitățile ce aveau să urmeze au fost discutate.

Întâlnirea  a marcat începutul unei frumoase și bune colaborări, în vederea obținerii rezultatelor propuse în cadrul proiectului.

Studiu – Colecție de practici, activități pe teme de resurse umane – cetăţenie activă, democraţie şi participare

Partenerii au lucrat împreună la elaborarea unui studiu despre resurse umane, cetățenie activă și democrație.

Studiul a acoperit următoarele subiecte: 

• Introducere în participare – definiții și abordări în participarea tinerilor

• Bariere în calea participării tinerilor

• Beneficii pentru participarea tinerilor

• Practici, forme și instrumente de participare a tinerilor – exemple

Puteți accesa întreg studiul aici.

Seminar Internațional

Seminarul internațional s-a desfășurat în perioada 9-14 iunie 2021 în mediul online și a fost găzduit de Oriel, in Verona, Italia.

📍Activitatea și-a propus să dezvolte competențele și expertiza în ceea ce privește crearea unui mediu de abilitare pentru participarea semnificativă a tinerilor – practici și tehnici educaționale.

Cea de-a doua Întâlnire de Management

Cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului a fost găzduită de Tavo Europa, în mediul online.

Obiectivele întâlnirii:

✅ Prezentarea rezultatelor seminarului internațional. 

✅ Evaluarea parteneriatului 

✅ Evaluarea rezultatelor obținute până în prezent în cadrul proiectului. 

✅ Planificarea următoarelor mobilități

Schimbul Internațional de Tineri

Schimbul de tineri din cadrul proiectului a avut loc în perioada 14-18 martie 2022 și a implicat 47 de tineri din țările partenere.

📍Activitatea a avut ca scop încurajarea tinerilor să participe la comunitățile lor în vederea stimularii si dezvoltarii conștientizării și a comportamentelor de cetățenie și participare activă.

Dupa ce s-au familiarizat unii cu ceilalti, au luat parte la un workshop de auto-cunoastere, cu ocazia caruia au avut ocazia sa vada diferentele dintre imaginea de sine si cum sunt perceputi de cei din jur.
Emotionati, incantati de mediul intercultural in care se aflau, tinerii au avut ocazia de a vorbi liber, de a propune jocuri, de a invata cuvinte in alta limba si de a-si imbunatati comunicarea in limba engleza.
În timul celor 5 zile de activitate, tinerii au avut ocazia să înțeleagă și să dezbată împreună concepte de democrație, cetățenie și participare activă. Tinerii au prezentat, de asemenea, politicile de tineret din țările lor și au dezbătut plusurile și minusuirle comunităților fiecăruia.
Au avut ocazia să se apropie de cultura românească 🇹🇩 prin vizitarea Manastirii Polovragi și a peșterii Muierii din Gorj, dar și prin interacțiunea cu copiii locali.
În ultimele zile de activitate, participanții au lucra împreună în crearea și planificarea implementării a 12 proiecte de participare activă în comunitate.

Activitățile locale

În urma schimbului internațional de tineri, găzduit de International EduCenter în Târgu-Jiu, România, participanții au trebuit să implementeze, la nivel local proiectele create de ei în urma mobilității.

NEXT, Survivor Camp, Kids Club sau Hunger Games au fost doar câteva dintre proiectele concepute de tineri. Pentru a citi mai multe despre acestea accesați acest link.

Cea de-a treia Întâlnire de Management

Ultima întâlnire din cadrul proiectului Open to Change a fost găzuită de Nevsehir Il Milli Egitim Mudurlugu în Nevsehir, Turcia.

Obiectivele întâlnirii:

✅ Evaluarea finală a proiectului 

✅ Revizuirea planurilor de diseminare și sustenabilitate

✅ Discutarea rezultatelor schimbului de tineri

✅ Discutarea activităților locale

✅ Stabilirea strategiei de raportare finală. 

🇪🇺  Open to Change a fost un proiect internațional, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 2, Parteneriate Strategice în domeniul Tineretului.  🇪🇺

Broșură de diseminare

Partenerii au lucrat împreună la elaborarea broșurii proiectului. Pentru a afla mai multe detalii despre desfășurarea activităților din cadrul proiectului, vă invităm să citiți broșura aici.