Emoţiile reprezintă reacţiile noastre în raport cu anumite momente, situaţii, persoane, etc.  Uneori sunt greu de identificat, alteori dificil de controlat. Şi mai greu poate fi pentru copiii noştri, ei neînţelegând mereu ce se întâmplă cu ei şi care este răspunsul lor la aceste stări.

Noi, ca părinţi voluntari CECIS, am venit cu propunerea unor activităţi, care să abordeze această temă.

Copiii au vorbit despre sentimentele lor în diverse situații și au învățat cum ar putea să facă față sentimentelor negative (furie, invidie, vinovăție). S-a creat o atmosferă deschisă în care au avut curajul să vorbească despre ceea ce au simțit când au fost jigniți și au găsit împreună modalități eficiente de a rezolva conflictele într-un mod constructiv. Jocurile de rol au fost activitatea preferată a tuturor, momentele în care și-au consolidat cunoștințele despre activitate, practicând modalități concrete de ieșire dintr-o situație de conflict sau generatoare de sentimente negative. 

Am constatat, de asemenea, că unul dintre copii chiar a avut sentimente intense de frustrare și furie care i-au afectat viața socială și de familie și am decis să avem o altă întâlnire într-un cadru neutru cu acest copil și mama sa. Disponibilitatea de a asculta ambele părți, a generat bucurie și deschidere pentru a corecta comportamentul ambelor părți.

 În concluzie, această lecție a confirmat necesitatea ca copiii să fie ascultați, înțeleși, iertați și iubiți, precum și importanța implicării noastre ca părinţi în viaţa lor.

Iniţiatori: Părinţi: Magdalena Vulpe şi Persza Aida 

Data: 18 Februarie 2019